HANS LÜDEMANN REINER WINTERSCHLADEN - PORGY’S DREAM

Artiest info
LÜDEMANN
WINTERSCHLADEN
Label : Double Moon Rec.
Distr. : New Arts Int.

In 2019 speelde Reiner de trompet solo in de NDR Big Band’s interpretatie van “Porgy & Bess in het arrangement van Gil Evans. Pianist Hans Lüdemann kreeg de opdracht van de Opera van Keulen om een muziektheater stuk te schrijven waardoor hij geïnspireerd werd om de originele versie van Gershwin en die van Gil Evans/Miles Davis beter te bestuderen. Dat bracht hem op het idee om deze wonderschone muziek uit te voeren als een duo. Hans en Reiner verwijzen naar de originele versies, zowel die van Gershwin als de arrangementen van Evans, maar ze gebruiken die ook als startpunt voor hun eigen improvisaties, arrangementen en uitvoeringen. Door het intieme formaat van een duo kunnen ze vrijer bewegen, dit is hoe Gershwin en Evans, Winterschladen en Lüdemann samenkomen, aldus Lüdemann in de cd tekst.

Zowel Lüdemann als Winterschladen hebben tientallen albums op hun naam staan, oftewel gepokt en gemazeld in de muziek en dat is ook op dit bijzondere album goed te horen. De muziek van Gershwin is natuurlijk onovertroffen en gaat mij in ieder geval nooit vervelen, dat geldt evenzeer voor de versies van Gil Evans en Miles Davis, hetzelfde kan nu worden gezegd van die van Lüdemann en Winterschladen. Een voorbeeld daarvan is het sterke “Bess Meditation” met een hoofdrol voor Winterschladen op flügelhorn die hier met zijn krachtige geluid de toon weet te zetten, exact in de sfeer van Gershwin’s composities.

“Praying” van Gershwin ademt uiteraard de sfeer van gospel, forse uithalen op de flügelhorn en donkere piano akkoorden geven dit nummer een geheel eigen en gedragen sfeer, kippenvel. Aangenaam verrassend op dit album is wel dat alle bekende klassiekers uit Porgy and Bess worden vermeden, die zijn ook wel veelal doodgespeeld en hier is te horen dat die andere nummers minstens gelijkwaardig zijn. Ik bedoel dan “Fish & Strawberry market” en “Gone, Gone, Gone Away”. “Porgy’s Dream”en “Boat Trip” zijn dan weer composities van Reiner en Hans, helemaal beantwoordend aan de sfeer van de grootmeester Gershwin, zij vormen een fraaie afsluiting van een uitermate geslaagd album van twee topmuzikanten, ga luisteren!

Jan van Leersum.